Herpesz étkezési iránytű 1. rész


Vannak olyan ételek, amelyek a herpesz ellenségei és vannak olyanok, amelyek a barátai. Herpesz kiújulás megelőzésére hoztam nektek étkezési tanácsokat, ötleteket. A legfontosabb, amit szem előtt kell tartani, az a táplálkozás során bevitt arginin és a lizin aminosavak aránya. Már a 60-as években kutatások igazolták, hogy az emberi táplálkozásban a megnövekedett arginin-szint megemeli a herpesz kialakulásának esélyét. Viszont ha a lizin 4:1 arányban keveredik argininnal, akkor megelőzhető a herpesz kitörése.
Az arginin olyan, mint a herpesz vírus öngyújtója, míg a lizin a tűzoltó készüléke. A vírus szereti az argininban gazdag étrendet, ám a lizinben gazdag környezet ellenséges számára. Ezt az ellenséges környezetet kell létrehoznunk. Ássuk bele magunkat mélyebben a témába.

Lizinben gazdag ételek, a herpesz ellenségei

Halak, tenger gyümölcsei, kagyló: minden halfajta megfelel, de a legértékesebb itt a tonhal, a laposhal, a szardínia és a lazac.

Baromfi és a marhahús

Tejtermékek: (azoknak, aki nem laktóz vagy tejfehérje érzékeny!)
A tejtermékek akár kétszer-háromszor annyi lizint tartalmaznak, mint arginint! Természetesen azt ki kell emelni, hogy különbség van a cukorral feldolgozott tejtermékek és a szerves alacsony cukortartalmú vagy cukor nélküli termékek között. Legjobbak az itt felsorolt termelőtől vásárolt termékek: joghurt (csak a zselatint és kukoricaszirupot nélkülöző termékek), kefir, tejfölös tej, túró, és sajt (a mozarella a legmagasabb lizin tartalmú).

Gyümölcsök: a gyümölcsök általában nem tartalmaznak annyi lizint, mint a magas fehérjetartalmú ételek, de rengeteg nyári és őszi gyümölcsben nagy mennyiségben megtalálhatjuk. Fogyasszunk papayat, mangót, kajszibarackot, almát, fügét és körtét.

Zöldségek: a brokkoli, az avokádó és a karfiol. A herpesz ellenes diétába bele lehet még foglalni a céklát és a burgonyát, míg a kelkáposzta és a spenót szinte azonos mennyiségű lizint és arginint tartalmaz.

Argininban gazdag ételek, a herpesz barátai

Étcsokoládé (Csak kis mennyiségben fogyasztva nem okozhat gondot.)

Zselatin (A feldolgozott élelmiszerben is megtalálható.)

A magas arginintartalmú diófélék kerülendők, de vannak olyan diófélék és magvak, amelyekben megfelelő az arginin és a lizin arány, pl. a tökmag, a kesudió és a makadámdió.

További kerülendő ételek: hántolatlan gabonafélék, búza termékek, zab, kókusz hús (kókusz olaj rendben van), narancslé, lencse, fehérje-kiegészítők, koffein.

Mivel a herpesz esetében olyan vírusról van szó, amely életünk végéig elkísér, fontos tisztában lennünk azzal, hogy mit fogyasszunk és mit javasolt kerülni a kellemetlenségek megelőzése és elkerülése érdekében. A tudatos táplálkozással mérsékelhetők a vírus okozta súlyos tünetek.