Herpesz étkezési iránytű 2. rész


A cikk első részében a herpesz kiújulásának elkerülésére hoztam étkezési javaslatokat, most viszont általánosságban foglalkozunk az immunrendszer állapotának a herpesz kiújulására gyakorolt hatásával, illetve hogy hogyan erősíthetjük ebből a szempontból az immunrendszerünket.

Minden olyan élelmiszert ajánlott kerülni, ami savasít, hiszen a savas szervezet gyengíti az immunrendszert, így érzékeny a vírusfertőzésekre is. Ide tartozik: az alkohol, a koffein, a túl sok vörös hús, a fehér lisztet tartalmazó termékek, az élelmiszer-adalékok, a mesterséges édesítőszerek, a feldolgozott élelmiszerek vagy a gyorséttermi ételek.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek káros összetevői megváltoztathatják a csecsemőmirigy és a lép működését. Mindkettő kulcsszereplő az immunrendszerünkben és mindkettő limfocitákat állít elő, amelyek az idegen betolakodók ellen hatékonyak. A lépben olyan antitestek is termelődnek, amelyek segítenek megőrizni az egészségünket. Tehát ezen élelmiszerek fogyasztása megzavarja az immunrendszerünket.

A glutén sincs jó hatással az immunrendszerünkre és ezáltal közvetve a herpesz kiújulására is negatív hatással lehet. Vannak olyan emberek, akik cöliákiában szenvednek vagy gluténérzékenyek, és nem tudnak glutént fogyasztani, de aki nem érintett ezekben a jelenségekben, azoknál is pontosan ugyanaz a folyamat játszódik le glutén fogyasztásának hatására. Az történik, hogy amikor a glutén áthalad a emésztőrendszeren, beindítja a zonulin nevű fehérje termelését, amely lebontja a bélfalak sejtjeit. Amikor ez megtörténik, méreganyagok, ételrészecskék és más káros anyagok kerülnek a véráramba. Sokszor ez nem kívánt immunválaszhoz vezet, így meggyengül az immunrendszer.

A cukor is közvetlen hatással van az immunrendszerre. Léteznek jó és rossz baktériumok. Nos, a rossz baktériumok a cukron élnek, így minél többet eszünk belőle, a rossz baktériumok annál inkább elszaporodnak, majd kiszorítják a belünkben lévő jó baktériumokat. A cukor másik hatása az immunrendszerünkre az, hogy befolyásolja a C-vitamin felszívódási szintjét, és mindannyian tudjuk, hogy a C-vitamin óriási szerepet játszik immunrendszerünkben. Minél több cukor van a rendszerben, annál nehezebb az immunsejteknek megszerezni a működéséhez szükséges C-vitamint, ami akár 40%-os hatékonyságcsökkenést is eredményezhet, amely órákig tart a cukor elfogyasztása után.

Az immunrendszert a különböző multivitaminok és a magas C-vitamin tartalmú szerek gyorsan észhez térítik. A tabletták mellett a természetesen előforduló társaikat is bátran kipróbálhatjuk: a méhpempő, a grépfrútmagolaj is megállják a helyüket a vírus legyőzésében. Sőt, ezeket a már kialakult hólyagokra is kenhetjük, hiszen mindkét szer kitűnő vírusölő tulajdonsággal rendelkezik. A vírus bizonyos körülmények között könnyebben aktivizálódik: az immunrendszer legyengülése, a sok stressz, a kevés alvás és mozgás, illetve bizonyos ételek, mind a herpesz belobbanását okozhatják.

A fokhagyma, az édesgyökér és a citromfű szintén kitűnő eszközöknek bizonyulnak a herpesszel való csatában. A fokhagyma magas antioxidáns és szeléntartalmának köszönhetően az első számú immunerősítő és vírusölő. Egy kanál mézben egy gerezd szétnyomkodott fokhagyma elfogyasztása sokat segíthet a herpesz vírus ellen. Az édesgyökér a benne található glicirrizinsavnak (vírusölő vegyület) köszönhetően veszi fel a harcot a vírussal.

Csodakoktél herpesz ellen: fehér- és vörös szőlőből valamint áfonyából készítsünk smootie-t gyümölcscentrifuga vagy botmixer segítségével. Ha nem ereszt elég levet, akkor egy kis citromlével pótoljuk. A szőlőben a vírusölő tannin, az áfonyában a nagy mennyiségű polifenolok azok a vegyületek, melyek blokkolják a vírus belobbanását.

Az olívaolaj, az echinacea, az édesgyökér és a propolisz is segítenek az immunrendszer erősítésében.
Ha úgy érezzük, hogy csak a táplálékkal nem tudjuk biztosítani az elegendő lizin bevitelt, akkor szedhetünk lizin kiegészítőket is. Az ásványi anyagokkal, például bioflavonoidokkal és cinkkel ellátott lizin-kiegészítők még inkább segítenek a megelőzésben.
A herpesz kezelésében két másik jól ismert kiegészítő a gyulladásgátló tulajdonságokkal bíró kurkuma és a cayenne-bors.
A herpesz kialakulása nagyban függ az idegrendszer egészségi állapotától is. Ha szorongunk és stresszesek vagyunk, akkor a gyulladásos stresszhormonok elnyomják az immunrendszert, amely képtelen lesz védekezni a vírusokkal szemben.
Az itt közölt információk alapján próbáljunk meg egy számunkra kedvező kombinációt kialakítani, ami belefér a mindennapjainkba, hogy minél jobban távol tudjuk tartani magunktól a herpesz vírus kiújulását.